Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută

Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută

Astăzi vă invităm cu drag la expoziția de artă ”Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută”, care are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 7 mai – 22 iunie. Dacă nu ați apucat să treceți pe acolo până acum, nu ratați ocazia de a admira opera minunată a lui Sigmar Polke, un pictor german senzațional. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart.

Sigmar Polke (1941-2010) este unul dintre cei mai reprezentativi pictori germani ai secolului XX. Renumit reprezentant al „realismului capitalist“ a realizat o operă unică din multe puncte de vedere, preocuparea principală a artistului fiind relația dintre realitate și imagine, respectiv dintre artă și cotidian. Importanţa universală a operei sale rezultă şi din interesul pe care marile muzee şi galerii de artă ale lumii i l-au acordat de-a lungul timpului. Astfel, concomitent cu expoziţia de la Cluj, la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) este prezentată expoziţia retrospectivă Alibis: Sigmar Polke, 1963–2010.

Expoziţia Muzică de origine necunoscută cuprinde 40 de guașe realizate în anul 1996. Acestea oferă o imagine asupra unei opere unice atât pentru contextul cultural actual, cât și pentru Germania postbelică. Pentru Sigmar Polke fenomenele fizice controlate și cele incontrolabile joacă un rol important, astfel încât constantele schemelor sale de reprezentare se află într-un permanent dialog cu imprevizibilitatea fluidității culorii. În plus, imaginile dobândesc şi o notă poetică datorită unor titluri cu tentă absurdă, aceasta fiind o altă modalitate caracteristică prin care Sigmar Polke își transmite viziunea artistică.

Sursa: clujlife.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *